Dubbelmördarna Ari Asp och Jari Kammonen 1985

I kulturblaskan Veckans stopp så publicerades ett intressant fall i nr 5 1986. Journalisten Harry Lord berättar om två finska ungdomar, 22-åriga Ari Asp och 19-åriga Jari Kammonen som den 16 :e Augusti 1985 var fulla och hade tråkigt hemma. De bestämde sig att dra ifrån Imatra till Helsingfors och de tog med sig ett avsågat hagelgevär och gick ut för att fixa en bil.
Vid ett inbrottsförsök på en lokal bilfirma så blev det upptäckta av ägaren, den 62-åriga Sakari Nikkanen, varpå Ari sköt ihjäl honom. Efter dåden så får de tag på en taxi som körs av 46-åriga Kalevi Korhonen. Bara efter ett par mil så ber de chauffören stanna och gå ur bilen. Det som sen sker är en ren avrättning när Ari dödar Kalevi.

De båda mördarna försöker fly till Sverige, och lyckades med det. Men på resan över till Sverige blev de osams och Jari åkte tillbaka till Finland så Ari gick ensam av i Stockholm. Men pengarna tog snabbt slut för Ari, och han kunde inte komma i kontakt med någon av de han känner i Stockholm så redan efter två dygn reser han tillbaka till Finland. Han upptäcks på färjan och polisen tar honom när han kommer i hamn.

Enligt Harry Lords artikel så skall dessa två ungdomar haft flertalet unga tjejer som kärleksfullt följde rättegången. I slutändan (enligt en källa jag funnit på nätet som är på finska)  så dömdes Ari Asp i högsta domstolen till livstid fängelse och Kalevi Korhonen blev dömd i hovrätten till 10 år och 5 månader.

ariasp1ariasp2ariasp3

3 svar to “Dubbelmördarna Ari Asp och Jari Kammonen 1985”

  1. Hej!
    Jag undrar om du i din samling stött på det Lektyr-reportaget som det refereras till här: https://www.flashback.org/t852137

  2. Bra! Väntar ivrigt!

Lämna en kommentar