Påskspecial: Jens Jörgen Thorsens Jesusprojekt

Påsken är här och vad passar då inte bättre än lite Jesus på herrtidningsbloggen? Självfallet så blir det inte en vanlig artikel om Jesus, kärlek och tittut-jag-lever-igen.  Sådant pladder får den oseriösa junkpressen pyssla med. På herrtidningsbloggen har vi en viss moral.
Den journalistiska högborgen för den yttersta finkulturen, Fib Aktuellt, publicerade i nr 24 1976 en artikel om den danska konstnären Jens Jörgen Thorsen’s försök att spela in en film om Jesus, på hans eget unika sätt. Jens Jörgen Thorsen (RIP) var verkligen en speciell konstnär och provokatör. Mr herrtidning verkligen älskar när Jens Jörgen berättar sin tanke med filmen:

”Jag vill ge Jesusmyten en spark i röven. Jesus är det största komplexet i västvärlden. Jag vill med min film försöka befria folk från det komplexet. Min Jesusfilm är också ett poetiskt inlägg i debatten om denna befrielsekamp. Och jag är snäll mot Jesus. Han har fått vänta på sitt erotiska liv i 2000 år. Nu får han äntligen ta sej ett nyp!”

Så talar en sann konstnär!

Artikeln är även intressant att läsa med dagens ögon. Om en liknande film om Jesus skulle spelas in idag så skulle få religiösa ledare, troende och politruker gå man ur huse till den milda grad som vid Jens Jörgens projekt för nästan 40 år sedan. Hade det däremot varit en film om någon annan religiös ledare, då hade det nog tagit hus i helvetet och politrukerna och ”PK-maffian” skulle försöka överrösta varandra i fördömande. Så herrtidningsbloggen är inte bara humor, spänning och rafflande reportage, utan ger även läsarna en möjlighet att se dagens samhälle genom dess historia.
Ta en ägghalva eller två, lite påskmust och sätt på dig ett par sköna tofflor. Här kommer historien om Jens Jörgens Jesusprojekt.

jensjorgen1jensjorgen2jensjorgen3

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: